Er velferdsstaten for raus?

 

(Faksimile fra Finansavisen 12. mai 2020)

Takker nei til ledige jobber: Arbeidsledig på første klasse

Tall fra NAV viser at ved starten av mai var over 400.000 personer arbeidsledige i Norge. Dette utgjør nær 15% av arbeidsstyrken. Undertegnede jobber med markedsføring og rekruttering for IT-bransjen, og å finne nye medarbeidere til denne bransjen har vært utfordrende de siste årene. Naturligvis har enkelte stillinger enkelt latt seg rekruttere til, men på generelt grunnlag har det vært mye arbeid per rekrutterte stilling.

Ekspertene strides om hvor lang tid det vi ta for økonomien er tilbake igjen på «gammelt» nivå. Da jeg nylig fikk i oppdrag å rekruttere IT-utviklere, tenkte jeg nå måtte dette være en enkel sak. Merkelig nok fikk jeg ingen respons på annonsen min. Da bestemte jeg meg for å lete opp CV-er i NAV sin database. Det viste seg at vår hypotese stemte – det var utallige registrerte arbeidssøkende, kvalifiserte kandidater å velge mellom.

Responsen ved kontakt kan imidlertid deles i tre: ikke interessert, ikke svar, og «jeg er permittert og vil ha jobben min tilbake». Personlig mistenker jeg at det siste svaret også gjaldt for de to første. Som leser kan du kanskje tenke at dette tilskrives min oppdragsgivers manglende attraktivitet som arbeidsgiver. Dette stemmer ikke. Selskapet omsetter for ti-talls millioner kroner, de har 90 % av inntektene sine world-wide og har kjente navn på kundelisten. I tillegg holder de høyt faglig nivå og har gode lønnsvilkår.

Konklusjonen vi trekker er at det er mange som enda ikke har innsett konsekvensene av det verden gjennomgår, og som håper at alt skal bli som før i løpet av kort tid. Dessuten tyder det på at velferdsstaten er for raus når en som registrert arbeidsledig tar seg råd til å takke nei.

Når jeg skriver dette innlegget går det et naturprogram om reven i bakgrunnen, denne har mange noe å lære av. Reven er kjent for å være lur, og har alltid minst to utveier fra hiet sitt. Bedriftseiere har virkelig tatt innover seg alvoret, og gjør strategiske og strukturelle endringer for driften. Som reven bør arbeidstakere også vurdere flere løsningsalternativer. For meg virker det som arbeidsledighet på første klasse, når en ikke en gang tar seg bryet med å vurdere de få mulighetene som byr seg i disse tider.

 

Stein Dale

Daglig Leder i bemannings- og rådgivningsselskapet Venezu AS

Tilbake til Bloggen

Relaterte Artikler

Den gamle steingarden og det å være en god selger

  Steingarden i vest som salgsmotivasjon Det er bare noen få generasjoner siden at Norge var en...

Markedsundersøkelse – hvor går veien videre for IT-bransjen?

  Hvor går veien videre for IT-bransjen i tiden som kommer? Mange bedrifter har blitt hardt rammet...

Venezu støtter In The Same Boat

  Årets viktigste blogginnlegg Tittelen på bloggen til Venezu er "Selgerbloggen" så det ligger i...